2e speeldag JCC: spanning blijft op alle fronten!

Afgelopen zaterdag was alweer de tweede speeldag van de jeugdclubcompetitie in Den Bosch. De Meesterklasse A en C speelden hun 3e en 4e ronde en zijn nu halverwege de competitie. Terwijl de Meesterklasse D met de speelronden 4, 5 en 6 zelfs al richting eindstreep gaat. Het werd een spannende dag waar winst en verlies weer dicht bij elkaar lagen…

Meesterklasse A
Jazeker, daar stond de topper STB-Utrecht op het programma. Sourav kon er niet bij zijn, maar Max was deze keer gelukkig wel beschikbaar. Op alle borden ontspon zich een hevig gevecht. Joris leek snel te gaan winnen, maar hij kon de knock-out niet uitdelen. Stefan kwam in tijdnood, maar kreeg wel een overwegende stelling. Hij tikte het eerste punt binnen. Kort daarna volgde dan toch ook het volle punt voor Joris. Maar was het genoeg voor de winst? Max had intussen een kwal gewonnen, maar had niet direct een aanval en kwam ook in tijdnood. Siem hield op het vierde bord de stelling lang in evenwicht, maar stond nu toch ook onder druk. Gelukkig wist Max de remise veilig te stellen, waardoor de winst voor A1 verzekerd was. Siem redde het niet, dus werd de eindstand 2-5-1,5.

Voor de middagpartij volgde opnieuw een pittige loting, tegen Santpoort. Duels tegen deze sympathieke Noord-Hollandse club zijn altijd lastig. Zo ook nu. Stefan kon met zwart geen voordeel bereiken en bedacht in al zijn wijsheid – met het oog op de andere stellingen – dat remise voor het team wel een nuttig halfje zou zijn. Kort daarna sloeg het noodlot toe. Max had een goede stelling op het bord, maar verdraaide twee zetten en verloor beslissend materiaal. Zo stonden we plots achter en kwam er veel druk te liggen op de partijen van Joris en Siem. Die vochten allebei als leeuwen. Lang was er nog hoop op een goed resultaat, met name de stelling van Siem was lekker actief. Maar de gelijkmaker bleef uit. En zoals wel vaker, uiteindelijk kregen we in de counter zelfs twee nederlagen te verwerken: 0,5-3,5.

STB A1: Stefan, Max, Joris (ontbreekt op de foto) en Siem
STB A1: Stefan, Max, Joris (ontbreekt op de foto) en Siem

Voor ons tweede A team was het afwachten of vandaag ergens de eerste matchpunten konden worden gepakt. Helaas was het team deze dag niet op volle oorlogssterkte. Kopman Daniel was niet beschikbaar. En Chris had ’s-ochtends andere verplichtingen. Dus werd een creatieve oplossing bedacht en werd Constantijn voor 1 wedstrijd geleend van het D team.
De eerste wedstrijd tegen Sneek werd er dapper gestreden, maar het ratingoverwicht van de tegenstander bleek te groot. Alexander boekte wel een persoonlijk succesje, maar het team verloor met 1-3.

De tweede partij tegen De Schaakmaat was Chris er weer bij. De topscorer van de ploeg tikte gedecideerd de 1-0 binnen. Halverwege de wedstrijd zag het er allemaal hoopvol uit. Erwin had een geweldige stelling in handen. En bij Sam en Alexander moest er ook wel iets haalbaar zijn. Helaas ging Alexander toch onderuit. Intussen was Erwin verstrikt geraakt in de complicaties van een aantal passieve stukken. We verloren de grip op de wedstrijd. Sam kon nog wel een halfje noteren, maar het was niet genoeg voor een matchpunt: 1,5-2,5.

STB A2: Sam, Erwin, Alexander en Chris
STB A2: Sam, Erwin, Alexander en Chris

Meesterklasse C
Voor het C team was het de dag van de waarheid. De kampioenaspiraties moesten dan nu toch echt worden waargemaakt, want de topduels tegen de grootste concurrenten De Schaakmaat en KC Chesscool stonden vandaag op het menu.
Tegen De Schaakmaat zette Jasper de ploeg al snel op voorsprong en even later deed ook puntenmachine Thijs zijn werk. Een lucratieve 2-0 voorsprong. Maar daarmee was het goede nieuws op. Sjoerd onderschatte de aanval van zijn tegenstander en verloor de controle over de partij. Fleur hield haar stelling nog wel lang in evenwicht, maar gebruikte daar wel erg veel bedenktijd voor. Sjoerd bezweek onder de druk van de stelling, Fleur bezweek onder de druk van de klok: 2-2.

Tja, dan moest er dus maar gewonnen worden van Chesscool. Dat leek iedereen een goed plan. Maar in dat plan was geen rekening gehouden met een snelle black-out van kopman Jasper: 0-1 achter. Gelukkig heeft het team dan Thijs achter de hand om de gelijkmaker te noteren na een knappe partij. Opnieuw was het aan Sjoerd en Fleur om de verdeling van de matchpunten te bepalen. Beide partijen leken lang af te koersen op een remise.
Sjoerd vond dat niet voldoende en bedacht een riskant winstplan, waarvan hij overtuigd was dat het niet kon verliezen. Zijn tegenstander toonde helaas aan dat er een lek zat in de berekening van Sjoerd: 1-2 achter. Plots lag alle druk op de schouders van Fleur. Ze had een eindspel dat aanvankelijk weinig perspectief bood op winstkansen. Maar zie, Fleur ging er eens goed voor zitten, rechtte haar rug en creëerde met haar paard zowaar enige druk op de vijandelijke stelling. En niet veel later leverde dat pionwinst. De klus was nog verre van eenvoudig. Maar in de uiterste hoek van een intussen vrijwel lege speelzaal toonde Fleur over stalen zenuwen en een fraaie eindspeltechniek te beschikken. Ze bracht haar laatste pion naar de overkant en tikte zo alsnog de belangrijke gelijkmaker binnen: 2-2.

STB C1: Jasper, Sjoerd, Thijs en Fleur
STB C1: Jasper, Sjoerd, Thijs en Fleur

Meesterklasse D
Deze speeldag kon het D team aantreden met Joppe aan het eerste bord. Tegen Waagtoren/Winterkoning verloor hij snel een stuk. Joppe moest kennelijk nog even wennen aan deze nieuwe entourage. Zijn sterk spelende opponent gunde hem geen kans om terug te komen in de partij. Na wisselende kansen noteerden Laurens en Louise allebei een correcte remise. Waarbij vooral het dubbele toreneindspel van Louise zo in de lesboeken kan. Zeer leerzaam.
Aanvankelijk leek Yichen dan voor de welverdiende gelijkmaker te zorgen. Hij speelde een knappe partij en was het toreneindspel met 3 verbonden vrijpionnen aan het winnen. Maar in het zicht van de haven raakte hij toch het spoor bijster en verloor alsnog.

Gelukkig is het D team een ploeg met karakter. Met Constantijn terug in de basis werd de volgende wedstrijd tegen Sneek snel en overtuigend gewonnen met maximale cijfers: 4-0. Een flinke opsteker waar met name Laurens zichtbaar van genoot.

De laatste wedstrijd van deze speeldag was tegen Santpoort. Jawel, diezelfde sympathieke Noord-Hollandse vereniging waar het A1 team zo zwaar van verloor. Kon het D team dan revanche nemen voor de grote broers van A1? Nou, zeker wel! Joppe, Constantijn en Yichen boekten drie klinkende overwinningen. Alleen Louise, die eigenlijk ook heel goed stond, zag iets over het hoofd en verloor. Toch een fraaie 3-1 winst voor de ploeg.

STB D1: Yichen, Constantijn, Louise en Joppe (Laurens ontbreekt op de foto)
STB D1: Yichen, Constantijn, Louise en Joppe (Laurens ontbreekt op de foto)

Tussenbalans
We kunnen na deze speeldag constateren dat op alle fronten de spanning nog volop aanwezig is.
STB A1 staat nu vierde, maar heeft al een relatief zwaar programma gehad. En doet echt nog volop mee in de strijd om het kampioenschap.
STB A2 wacht nog op de eerste matchpunten. Maar er staan nog genoeg teams binnen bereik, dus er is nog voldoende perspectief in de strijd tegen degradatie.
Het STB C1 team staat nu derde in de tussenstand op slechts 1 matchpunt van de koplopers. Het wordt het even afwachten wat de concurrentie de komende ronde doet. Als dat een beetje gunstig valt kan het zomaar zijn dat de kansen om het kampioenschap weer in eigen hand komen.
En ook STB D1 kan nog naar boven kijken. Slechts 2 matchpunten achter de nummer 3. Met een goede laatste speeldag is er nog veel mogelijk.

Analyse na afloop onder het toeziend oog van trainer Roel
Analyse na afloop onder het toeziend oog van trainer Roel

Wordt vervolgd op 14 november. Dan spelen de Meesterklasse A en C hun derde speeldag.
Op 28 november is dan de finaledag in alle reeksen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.