Brabantse teamkampioenschappen leveren dag vol spanning voor C-team

Ingezonden door Reyer Gerlagh

D4 is vertegenwoordigd met twee teams op het Brabants team-kampioenschap. De teams zijn niet op topsterkte. Enkele spelers kunnen niet aanwezig zijn en twee D-spelers mogen in het C-team invallen.

Het C-team met Joris Gerlagh, Peter Gerlagh, Louise Beukem en Maxim Slagter, en het D-team met Jasper Beukema, Gideon Oerlemans, Chris Beukema en Nils van de Berg.

De C-tjes maken het vanaf de eerste ronde spannend. Als eerste komt Louise terug, helaas zonder punt. Maar ze weet te vertellen dat Maxim en Joris allebei voor staan en dat Peter nog niet uit de opening is gekomen.

Maxim wint snel daarna en Joris weet vervolgens ook z’n punt te verzilveren. We hebben er al 2 uit de 3. Maar Peter heeft averij opgelopen. Hij staat tegen Joris van De Combinatie uit Asten een pion achter en na anderhalf uur schaken is er nog bijna niets afgeruild, terwijl Peter bijna door z’n tijd heen gaat.

Peter versnelt z’n tempo, en zowel hij als z’n tegenstander gaan nipt door de tijdscontrole. Allebei hebben ze nog een kwartier te gaan, maar Peter is ondertussen een paard voor een pion kwijtgeraakt. De teamleider van de tegenpartij voorziet winst voor ‘zijn’ Joris. Een half uur later komt Peter naar beneden, met rode konen. Hij heeft er in de laatste minuut een technische remise uitgesleept. De eerste ronde is gewonnen met 2.5-1.5! Hoi.

De tweede ronde moet het C-team tegen De Pion. Maxim en Louise komen snel terug: dat was geen schaken, maar gewoon een punt ophalen. De tegenstanders van De Pion, die net van het zeer sterke HMC hadden gewonnen, gaven hun stukken weg.

Peter, na z’n vorige lange partij, vindt een 2-0 voorsprong wel prettig: hij biedt een remise aan, welke wordt aangenomen, en de tweede ronde is daarmee al gewonnen. Joris krijgt even later ook een remise, en daarmee staat het C-team met 4 punten uit 2 rondes alleen aan kop.

De laatste ronde gaat beginnen. D4 mag tegen HMC, die na een slechte eerste ronde de tweede ronde met 4-0 won en evenveel bordpunten heeft. Dat betekent dat D4 moet remiseren om het toernooi te winnen.

Bij verlies zijn we zeker geen eerste, en mogelijk zelfs derde als De Pion met groot verschil van De Combinatie wint. Alleen de eerste 2 mogen door naar het Nederlands kampioenschap, dus een goed resultaat is belangrijk.

Joris moet tegen Thomas Mollema en raakt een stuk achter… maar weet te winnen. Helaas, Peter verliest op bord 2, en Louise verliest vervolgens op bord 3.

Weet Maxim, met een tot dan toe perfecte score, de eer te redden? Helaas, HMC wint met 3-0.

De eindstand is HMC op de 1e plaats, D4 op 2, De Pion op 3, en De Combinatie op 4.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.