Coördinatiefout inleiding tot spectaculaire 3e speeldag JCC

Tja, de kleine lettertjes in een wedstrijdreglement. Altijd nuttig om goed door te nemen. Maar ja, onze ervaren wedstrijdcoördinator dacht ze wel te weten. Niet helemaal dus. Hij zag de regel “als een speler 3x is ingevallen voor een hoger team, dan wordt hij vanaf dat moment als vaste speler van dat hogere team gezien” volledig over het hoofd. En zo kwam het dus dat Siem in de C ploeg was opgesteld, terwijl hij al 2 speeldagen als invaller voor het A1 team had gespeeld. Gevolg: een reglementaire nul op dat bord.

We hebben het over de 3e speeldag van de JCC in Den Bosch. De Meesterklasse D kwam niet in actie. Maar in de Meesterklasse A en C viel vandaag veel te beleven.
De belangen vooraf waren voor onze teams helder: A1 en C1 waren nog volop in de strijd om het kampioenschap. Maar waren daarbij wel afhankelijk van misstappen van de concurrentie.
Grootste belang lag bij A2. Dat team was naarstig op zoek naar de eerste matchpunten in de strijd om lijfsbehoud in de Meesterklasse A.

A2 ronde1b

Spectaculair wedstrijdverloop bij C1
Goed, de reglementaire nul voor het C team was al snel na het begin van de speelronde door een attente arbitrage bekendgemaakt aan de teamleider. De spelers waren gelukkig niet op de hoogte, dus die konden gewoon vrank en vrij spelen. Opdracht was helder: winnen en dan hopen dat de 2 concurrenten onderling gelijk zouden spelen. Dat was het enige scenario dat de kans op een kampioenschap levend kon houden.
Het team speelde een sterke wedstrijd. Siem, Charlie en Fleur wonnen overtuigend. Met de reglementaire nul voor Siem in het achterhoofd lag de druk voor het team bij Juliette. Zij maakte haar debuut en kon met een solide remise de 2 matchpunten binnenhalen.
En de vreugde werd alleen maar groter toen de concurrentie inderdaad de punten met elkaar deelde. We stonden plots weer gedeeld eerste, slechts een bordpuntje achter de koploper.
C-team

De tweede partij was Siem uiteraard weer doorgeschoven naar A1, waar hij nu volgens de reglementen alleen maar mocht spelen. Jasper werd weer teruggehaald uit de A2 ploeg en was de nieuwe kopman. Hij scoorde al snel het eerste punt. Juliette gaf haar debuut nog meer kleur door een soepele overwinning. Fleur deed er iets langer over, maar volgde het goede voorbeeld. Charlie had deze keer het langste werk. Maar ook hij wist een kostbaar bordpunt toe te voegen. Een maximale 4-0 winst dus.
En de concurrentie liet opnieuw een klein steekje vallen, die wonnen allebei “slechts” met 3-1.

Resultaat: de C ploeg staat nu gedeeld eerste met De Schaakmaat. Exact evenveel match- en bordpunten.
De laatste speeldag gaat dus ongemeen spannend worden. Elk (half) bordpuntje kan beslissend zijn. Blijft de stand exact gelijk? Dan volgt een extra onderling beslissingsduel.

A1 ronde 1
Het A1 team speelde vandaag met de basisspelers Stefan, Joris en Sourav. Invaller in de ochtendpartij was Alexander. De eerste wedstrijd tegen Landau bleef lang spannend. Alexander ging ten onder tegen een veel hoger geklasseerde tegenstander. Stefan kon aan bord 1 de gelijkmaker binnen tikken. Bij Joris was de partij steeds redelijk in evenwicht en aan remise viel op het laatst niet meer te komen. De beslissing van de match viel daarna op het bord van Sourav. Hij kreeg al vroeg in de partij een kwaliteitsoffer te verwerken. Dat leek aanvankelijk doenbaar, maar Sourav bezweek uiteindelijk toch onder de druk van zijn sterk spelende opponent. Een gevoelige 1,5-2,5 nederlaag dus.

In de middagpartij tegen het “thuisspelende” HMC was Siem logischerwijs weer de vierde man. Alexander schoof terug naar zijn eigen A2.
Het team toonde veerkracht. Siem won heel snel (tegen een andere STB’er Jesse). Sourav had zijn dag niet. Hij vergat bij het uitvoeren van een goede offercombinatie het winnende tussenzetje te spelen en ging zo aan de materiaalachterstand ten onder. Stefan bracht met een fraaie aanvalspartij de ploeg weer op voorsprong. En Joris wist met zijn tweede remise de 2 matchpunten binnenboord te houden.

Resultaat: de ploeg staat nu 5e in de tussenstand, slechts 1 matchpunt achter de koploper.
Met andere woorden, het is ook hier nog reuze spannend met veel kanshebbers op het podium.
A1 ronde2

Superdag voor A2
Het A2 team begon de dag als nummer laatst met 2 volle matchpunten achterstand op de degradatieconcurrenten. Het was de dag van de waarheid, er moest vandaag echt gewonnen worden om het hoofd boven water te kunnen houden.

De kopmannen van de C ploeg werden geleend om het team compleet te maken. Het indelingsprogramma had ons (als nummer 16 in de stand) om onverklaarbare redenen gekoppeld aan de nummer 8 van de ranglijst Klim-Op. Een pittige tegenstander dus.
Halverwege de wedstrijd leek het op alle borden nog alle kanten uit te kunnen gaan. Daarna trok onze ploeg het initiatief op de meeste borden naar zich toe. Erwin, Jasper en Sjoerd pakten alle drie het volle punt, voor de ploeg al genoeg voor de eerste winst. Daniel was daarna nog lang bezig (zijn partij duurde van alle borden in de speelzaal het langst) om een zwaarbevochten halfje te scoren.
a2 ronde2b

De middagpartij was het Overijsselse Talententeam SBO de tegenstander. Ook in deze wedstrijd leek het al snel de goede kant op de te gaan. Sjoerd won heel vlot met een overtuigende mataanval. Alexander kreeg een overwegende stelling, maar koos ergens voor een veilige remise. Ook Erwin leek voor de volle winst te spelen. Maar de tegenstandster kon op het bord zoveel chaos creëren dat Erwin de controle kwijtraakte en even later ten onder ging. Toen lag alle druk op de jonge schouders van Daniel. Hij kon lang bogen op een prettige stelling. Maar het was lange tijd de vraag of het voldoende was voor de winst. En waarachtig, ook deze keer was de partij van Daniel nog als allerlaatste bezig. Zijn tegenstander kwam in een moeilijk te verdedigen eindspel ook nog eens in tijdnood. Daniel bleef sterk spelen en won op fraaie wijze. Dat betekende de tweede opeenvolgende winst voor de ploeg!

Resultaat: A2 staat nu plots op een redelijk veilige 12e plaats. Niet te vroeg juichen. Om degradatie met enige zekerheid te ontlopen zal er op de slotdag nog wel een matchpuntje gepakt moeten worden. Maar de zaak ziet er na deze 3e speeldag toch een stuk florissanter uit.
C ronde2
Slotronde
De competitie wordt vervolgd op zaterdag 28 november.
Dan is de laatste speeldag in de Meesterklasse A, C en D. Een dag om naar uit te kijken voor onze vier ploegen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.