Fraaie afsluiting op WK India

De Belgische jeugdkampioenen Stefan en Astrid konden vandaag het WK in India fraai afsluiten.
Na twee zware weken, waarin ze 13 ronden lang op topniveau moesten acteren, wacht nu nog een lange tweedaagse thuisreis.

Stefan opent sterk
Stefan speelde de eerste 8 ronden, tot aan de rustdag, een zeer sterk toernooi. Na een aarzelend begin, waarin hij wereldtopper GM Alekseenko (RUS 2582) liet ontsnappen, scoorde hij regelmatig en stond na 8 ronden op een mooie 5,5 punt en een tpr van boven de 2500.
Hij boekte twee overtuigende remises tegen de grootmeesters Dennis Wagner (GER 2572) en Gagare (IND 2462). En vooral zijn winst op de nummer 1 van de wereld bij de U12, Praggnanandhaa (IND 2429), was indrukwekkend.
Het was op dat moment al goed voor een IM norm. En hij kon voorzichtig gaan denken aan zijn eerste GM norm.

Rustdag breekt ritme
Maar op de rustdag begon de vermoeidheid toe te slaan en brak zijn ritme. De negende ronde werd hij op waarde geklopt door de Russische GM Artemiev (2663). Dat was geen schande, want deze Artemiev zou uiteindelijk de zilveren medaille pakken.
Daarna kon Stefan het hoge niveau niet meer vasthouden en volgden twee matige partijen. Na drie nullen op rij was het de vraag of hij zich zou kunnen herpakken.

Fraai slot
In ronde 12 trof hij een sterk spelende Griek (2180). Stefan kwam heel moeilijk te staan, maar toonde karakter, vlocht genoeg tactische dreigingen in de stelling en kon alsnog een comfortabele remise aantekenen.
Dat was kennelijk goed voor de moraal, want in de slotronde liet Stefan zich weer van zijn beste kant zien. Binnen no-time werd zijn Zwitserse opponent (2325) naar een kansloze nederlaag gespeeld. De partij werd afgesloten met een fraai dameoffer.

Stefan aan het (denk)werk in India
Stefan aan het (denk)werk in India

Herstel Astrid
Astrid scoorde de eerste 9 ronden 2,5 punt. Dat was gezien de tegenstand ongeveer wat op papier verwacht mocht worden. Ook bij haar begon het zware toernooi z’n tol te eisen. Ze werd ziek en kon een paar ronden lang niet op haar gebruikelijke niveau acteren.
Gelukkig volgde ook bij Astrid een goed herstel. En in de laatste ronde liet ze nog eens zien waar ze toe in staat is. Haar Amerikaanse tegenstandster werd in een sterke partij op overtuigende wijze verslagen.

Wereldkampioen
Alle resultaten zijn op chess-results na te lezen. En de officiële toernooisite is te vinden onder deze link.
Daar is te lezen dat GM Jeffery Xiong (USA 2633) wereldkampioen is geworden. Bij de meisjes werd ratingfavoriet WGM Saduakassova (KAZ 2423) wereldkampioene.

Op de foto boven dit artikel: Coach FM Bruno De Jonghe wordt geflankeerd door Astrid en Stefan

One thought on “Fraaie afsluiting op WK India

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.