Nuvema talenteam 3 nèt onderuit

Het Nuvema Talententeam 3 speelde dit weekend tegen Triple Pion 1 en ging daarin net onderuit. Hierbij een verslag.

Opstelling:
Rik Roelofs – L. van Rey ½ – ½
Maarten de Vleeschauwer – P. Bouwma 0 – 1
Ben Tuerlinckx – F. Ooms 0 – 1
Rob van Herck – M. Teeuwen 1 – 0
Raf van Herck – H.J.M. Valks 0 – 1
Eric Roelofs – H.N. Linssen 0 – 1
Tabitha Snikkers -T. Kremers 1 – 0
Nilofar Sekandar – J. Dankers ½ – ½

Verslag:
In de partij van Rik werd al vroeg in de partij over en weer een aantal stukken geslagen. Rik hield aan de ruil zijn Loperpaar over tegen een Loper en Paard van zijn tegenstander. Doordat de Dames ook al na 10 zetten van het bord waren verdwenen wordt de partij verder wat minder boeiend. Na 24 zetten werd aan het eindspel begonnen met een Koning, 2 Torens en 7 pionnen aan beide kanten. Rik probeerde er nog door heen te komen met zijn a- en b-pion, maar dit leverde niets op. Uiteindelijk besloot de tegenstander van Rik maar te gaan voor eeuwig schaak en dus remise. Opening ½ – ½. Ietwat teleurstellend want je wilt het volle bordpunt binnenhalen.

De tegenstander van Raf vertelde mij later het een knappe prestatie van Rik te vinden, want zijn tegenstander was de clubkampioen van Triple-Pion, had al eens gewonnen van een 2150 rating speler en won vorig jaar alles met 7 uit 7. Klinkt natuurlijk allemaal heel aardig maar een vol bordpunt was prettiger geweest.

De partij van Maarten begon rustig met opbouw van de aanvalsstellingen aan beide kanten. De tegenstander van Maarten dacht al vrij vroeg een opening te vinden in de stelling van Maarten en begon de opmars aan de Koningsvleugel met pion g5. Kort hierna kwam de h-pion opzetten. Maarten kon nog even weerstand bieden door de Damevleugel van zijn tegenstander aan te vallen. Dit leverde voor Maarten niet genoeg op en zijn tegenstander begon de Koningsvleugel van Maarten verder onder druk te zetten. Toen de Loper van de tegenstander op h5 binnenkwam werd het voor Maarten steeds moeilijker om zijn stelling te verdedigen. Na 32 zetten gaf Maarten op. Maarten was eigenlijk onze laatste hoop op een 4-4 uitslag, maar helaas zat het er niet in. Erg jammer.

De partij van Ben werd rustig opgebouwd aan beide kanten en na 13 zetten was er nog niets geslagen. Hierna waren de genoteerde zetten niet meer helemaal duidelijk. Dus Ben, misschien kun je jouw partij zelf nog invoeren in Fritz of ChessBase. Wat wel verder opvalt aan deze partij van Ben was dat er weer iets aan de hand was met de digitale klok. Als dit zo is Ben, dan in het vervolg de klok stilzetten en de wedstrijdleider erbij halen.

In de partij van Rob werd aan beide kanten aanvallend spel geleverd. Met Tae8 ging de tegenstander van Rob de aanval op de Dame openen. Per saldo won Rob door deze actie een pion maar zijn tegenstander won kort hierna een pion terug. Op zet 28 moest Rob noodgedwongen zijn Dame ruilen om mat te voorkomen. Dat Rob het eindspel duidelijk beter beheerste dan zijn tegenstander was wel duidelijk na zet 29 Tfe1. De tweede Toren van de tegenstander van Rob stond passief en Rob kon zo het paard op c7 veroveren en toen was het eigenlijk al gewonnen. Met zet 33 Tde7 van Rob kon zijn tegenstander niets anders doen dan opgeven. Een mooi binnengehaald bordpunt.

In de partij van Raf werd in het begin over en weer aanvallend spel geleverd. Na 11 zetten waren er 2 Dames, 2 Lopers en 2 pionnen in totaal van het bord verdwenen. En dan komt het al snel neer op het goed ontwikkelen van het middenspel. In het middenspel wist de tegenstander van Raf er het meest uit te halen, een pion voorsprong. Maar met 2 dubbelpionnen die zijn tegenstander had, moest Raf toch in ieder geval remise er uit kunnen slepen. Zijn tegenstander was een echte rot in het vak met zijn 40 jaar schaakervaring. Kort hierna verloor Raf nog een pion. Raf dus een Koning, een Paard en 5 pionnen en zijn tegenstander een Koning, een Paard en 7 pionnen. Raf ging aanvallend het eindspel in en won al snel een pion terug. Zijn tegenstander won echter ook weer een pion. Hierna won Raf weer een pion, maar moest hierna noodgedwongen het schaak opheffen door zijn Paard af te ruilen.

Maar een goede kans op remise was nog altijd aanwezig. Na allebei nog een pion tot Dame te laten promoveren ging het voor Raf helaas mis op zet 56. Nadat Raf schaak werd gezet gaat Raf met zijn Koning naar veld e5. Zijn tegenstander kon hierna schaak geven en Raf moest noodgedwongen zijn Dame afruilen. De oude rot in het vak wist het hierna vakkundig af te maken en Raf verloor. Helaas. Ik heb wat langer stilgestaan bij deze partij, daar het eindspel zeer leerzaam was en zeker in de toekomst wel vaker op het schaakbord van de een of de ander zal voorkomen.

Van Tabitha heb ik geen partij mogen ontvangen. Wat ik er verder van heb meegekregen is dat haar tegenstander op een gegeven moment een stuk weggaf en het hierna voor Tabitha niet moeilijk meer was om de partij te winnen.

Van Nilofar heb ik ook geen partij mogen ontvangen, maar voordat ik het in de gaten had was het remise.

Doordat Iris ziek was moest er iemand voor haar invallen. Ik ging er vrijdagavond vanuit dat Iris zaterdag kon spelen. Kinderen zijn vaak voordat je het weet weer beter. Maar nu helaas niet. Ik heb zaterdagmorgen via Hugo nog geprobeerd een jeugdspeler in te laten vallen voor Iris, maar ja, het was wel erg kort dag. Kortom ik mocht zelf invallen.

Ik moest net als Raf ook tegen een oude rot in het schaakvak met 40 jaar schaakervaring. Daar zeg je u tegen. Ik begon heel aanvallend maar kwam er net niet door. Mijn tegenstander wist door een verkeerde move een pion van mij te veroveren. Het duurde een hele tijd voor mijn tegenstander echt grip kreeg op mijn partij. Maar door de schaakervaring van mijn tegenstander werd ik langzamerhand opgerold en moest veel zware stukken uiteindelijk afruilen. Ook ik had op een gegeven moment net als Raf een Koning, een Paard en 4 pionnen, tegen mijn tegenstander een Koning, een Paard en 6 pionnen. Ik kon ook nog een pion terugwinnen maar wikkelde het eindspel niet goed af en verloor dus ook.

Kortom, voor mij als teamcaptain een teleurstellende uitslag. We gaan nog steeds voor de kampioenstitel en zullen de volgende keer weer goed aan de bak moeten. Wellicht dat versterking in de schaakgelederen de komende schaakmatches weer kansen biedt om de kampioenstitel weer binnen ons bereik te halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.