Nuvema talententeam 1 klimt naar 3e plaats

NUVEMA Talententeam D4 1 – De Drie Torens 1

De 3e competitieronde stond voor ons eerste team een thuiswedstrijd tegen De Drie Torens uit Tilburg op het programma. Vorig jaar eindigde deze ontmoeting, na een zeer spannende wedstrijd, in een 4-4 gelijkspel.

Een blik op de stand voorspelde dat het deze middag wel weer eens heel spannend kon gaan worden. De Drie Torens stond (ongeslagen) op een derde plaats. Ons team stond 2 plaatsen lager, met slechts 1 matchpunt verschil.

We zullen de punten in volgorde van binnenkomst doornemen:

Stefan, bord 2:
Wordt geconfronteerd met een Franse verdediging. Middels een agressieve aanpak komt Stefan al snel in het voordeel. Dat levert eerst pionwinst en als even later met een fijne tactische combinatie ook nog een kwaliteit wordt veroverd staakt de tegenstander de ongelijke strijd. (1-0)

Dieter, bord 5:
Ook bij hem komt de Franse opening op het bord. De tegenstander pakt de zaak zeer vrolijk aan met 0-0 gevolgd door f4, g4 en h4?! Die pionnenopmars lijkt de witte stelling eerder kwetsbaar dan sterk te maken en Dieter weigert dan ook een eerste remiseaanbod. Hij komt daarna in tijdnood en nadat Stefan onze ploeg op voorsprong heeft gezet pakt Dieter even later toch de remise. (1,5-0,5)

Pieter, bord 4:
De partij van Pieter is een genot voor de neutrale toeschouwer. De Pirc wordt met een heel scherpe variant bestreden. Dat brengt zijn tegenstander in grote problemen en levert al snel een uur voorsprong op de klok.
Pieter krijgt een gedekt paard op e6 en pion op g7, maar de tegenstander blijft heel taai verdedigen. Daarom besluit Pieter een kwaliteit te offeren om initiatief te houden. Daarna gaat ook nog een volle toren in de aanbieding. De opponent ziet dat dit gulle aanbod niet gepakt mag worden. Juist op het moment dat zwart definitief lijkt te ontsnappen slaat wit genadeloos toe met een dubbele aanval.
Fritz mag beoordelen of het allemaal correct was, maar in elke geval was dit voor het oog een fraaie aanvalspartij! (2,5-0,5)

Kambiz, bord 7:
Kijkt al snel aan tegen een solide witte opstelling met c3 d4 e3 Ld3 en Lf4. Kambiz offert pion g7, maar dat wordt niet aangepakt. Daarna kiest Kambiz een soort Stonewall opstelling. Lang is de partij in evenwicht, maar voorzichtig trekt zwart het initiatief naar zich toe, wint daardoor 2 pionnen en kort daarna gaat ook nog een zwart paard verloren. (2,5-1,5) Daarmee is De Drie Torens terug in de wedstrijd gebracht.

Naomi, bord 8:
Krijgt een Siciliaan op het bord. Ze komt al snel heel comfortabel te staan wat betreft tijd en stelling. Naomi verovert een pion met behoud van een goede stelling, blijft lang overwicht houden, maar tegen de tijdcontrole lijkt zwart enigszins aan de greep van wit te ontsnappen.
In wederzijdse opkomende tijdnood is het plotseling remise. (3-2)

Frank, bord 3:
Probeert het vandaag met een Scandinaviër. Hij komt in een huisvariant van de tegenstander terecht. Die offert een pion voor activiteit. Frank moet de rokade opgeven, staat ook even wat gedrongen, maar vindt daarna het juiste plan met f6 en Kf7 en staat dan gezonde pion voor. Wit probeert nog lang in troebel water te vissen, maar zwart geeft geen krimp. Frank komt na een wanhoopsoffensief van wit een vol stuk voor. Even later is het eerste matchpunt is binnen! (4-2)

Robin, bord 1:
Komt na een Siciliaans begin en na een zeer sterk gespeeld middenspel één gezonde en één wat minder gezonde pion voor en heeft daarbij ook nog een prettige stelling. In tijdnood wordt hij echter behoorlijk beet genomen. Hij ziet zijn voordeel in materiaal en stelling volledig verdwijnen en moet vluchten naar een gelijk toreneindspel. Remise is onvermijdelijk. (4,5-2,5)
Robin zelf is niet tevreden, maar voor het team haalt hij wel het tweede matchpunt binnen!

Lars, bord 6:
De benjamin van de selectie is vandaag als laatste klaar.
In een Siciliaanse partij neemt hij rustig de tijd en zet een stevig centrum op. Daarna begint hij aan een pionnenopmars op de koningsvleugel. En passant spijkert hij zijn topografische kennis wat bij door de wereldkaart achter zijn bord grondig te bestuderen. In wederzijdse tijdnood komt Lars een pionnetje voor. De tijdnood wordt door beide spelers gehaald, al is het secondewerk! Lars kan er daarna nog even voor gaan zitten om de stelling uit te melken. De pluspion gaat echter weer verloren en de stelling is niet meer te winnen. (5-3)

Een fraaie en gezien het spelbeeld verdiende overwinning!

We mogen zeggen dat ons sterke verjongde talententeam met 4 matchpunten uit 3 wedstrijden zijn seizoenstart niet heeft gemist. We zijn hiermee geklommen naar een stevige 3e plaats. Het degradatiespook is voorlopig in geen velden of wegen te bekennen. Sterker nog, we doen gewoon weer mee om de prijzen.

Op 12 december gaan we in Asten, tegen De Combinatie, proberen ons in de top te handhaven.


NUVEMA talententeam D4 1978 De Drie Torens 2009 5 3
1. Robin Leenaerts 2131 Wilbert Kocken 2023 ½ ½
2. Stefan Beukema 2062 Joost van den Bighelaar 1958 1 0
3. Frank van der Put 2096 Bert-Jan Panjoel 2051 1 0
4. Pieter Reyniers 2010 Ad Feelders 2047 1 0
5. Dieter de Ridder 1906 Arnoud Jansen 1961 ½ ½
6. Lars Vereggen 1867 Huub Leemans 2001 ½ ½
7. Kambiz Sekandar 1943 Bram van Huygevoort 2088 0 1
8. Naomi Snikkers 1810 Jaap Weel 1945 ½ ½

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.