Nuvema Talententeam 3 wint in Vianen

Het Nuvema Talententeam 3 speelde dit weekend tegen DVP 2 in Vianen. Hierbij een kort verslag met van elke partij de hoogtepunten.

Allereerst de opstelling(en):
Pieter v/d Wijst – Kambiz Sekandar 0 – 1
Ted Nooij – Rik Roelofs ½ – ½
Berrie Kremers – Maarten de Vleeschauwer 0 – 1
Arno Janssen – Ben Tuerlinckx 1 – 0
Wim Kempen – Rob van Herck 0 – 1
Mario Langeveld – Raf van Herck 1 – 0
Cor van Berkel – Iris Roelofs 0 – 1
Andry Gontsjarenko – Nilofar Sekandar 0 – 1

Verslag:
De partij van Kambiz werd rustig opgebouwd maar vanaf zet 12 kwam de partij in een stroomversnelling. Lxc6+ op zet 20 was een mooi offer en leverde Kambiz per saldo een voorsprong op van een Toren en een pion tegen een Loper. Zijn tegenstander snoepte nog wel een paar pionnen op maar het spel was duidelijk in het voordeel van Kambiz. Dh8+ op zet 30 leverde Kambiz weer een Toren op. Zijn tegenstander gaf op zet 31 op. Kambiz had hiermee het eerste punt voor ons team gescoord. Een mooie pot en goed gespeeld.

Rik speelde zijn debuut voor de D4 en zijn tegenstander was door het artikel over Rik in het schaakmagazine al gewaarschuwd voor zijn reputatie. De tegenstander van Rik speelde goed aanvallend spel en Rik kreeg niet echt grip op zijn tegenstander. Na het afruilen van de Dames na zet 32 stonden op het bord aan beide kanten een Koning, 2 Lopers en 7 pionnen. Het slot was al te voorspellen en Rik kreeg kort hierna een remiseaanbod. Rik besloot, door alle goedbedoelde adviezen uit het verleden, nog even door te spelen om te zien of er toch nog winst te behalen viel. Rik probeerde nog diverse openingen te vinden maar op zet 57 werd uiteindelijk toch remise overeengekomen. Meer zat er helaas niet in. Voorsprong 1½ – ½.

De partij van Nilofar begon rustig. Op zet 12 offerde haar tegenstander zijn Paard tegen 2 pionnen, maar door Da5+ raakte haar tegenstander ook nog eens zijn loper kwijt. Eigenlijk was de partij al gespeeld maar de tegenstander van Nilofar gaf niet op. Dxc5 op zet 18 was een mooi offer en leverde nog meer voordeel op voor Nilofar. Maar haar tegenstander speelde maar door totdat hij op zet 39 mat werd gezet. Nilofar kreeg mooie kansen in haar partij en wist deze kansen goed te benutten, dus ook Nilofar liet een goed gespeelde partij zien. Hierdoor kon de familie Sekandar al voor 15.30 uur huiswaarts gaan. Voorsprong 2½ – ½.

De partij van Maarten was een levendige partij waar veel in zat. Maarten en zijn tegenstander probeerden allebei heel aanvallend te spelen. Met zet 18 b4 kwam het eerste voordeeltje voor Maarten in zicht. Zijn tegenstander pakte de pion van Maarten maar door een matdreiging wist Maarten een Loper te winnen tegen verlies van zijn pion. Maarten kon hierna de druk op zijn tegenstander verder opvoeren. Td6 op zet 26 betekende eigenlijk het einde van de partij en op zet 27 gaf de tegenstander van Maarten op. Een mooie partij van Maarten. Voorsprong 3½ – ½.

De partij van Rob werd positioneel rustig opgebouwd maar Pd6+ op zet 12 gaf Rob een zeer sterke positie en zijn tegenstander kon niet meer kort rokeren. Na zet 22 stond Rob al 2 pionnen voor. Toch duurde het nog wel een aantal zetten voordat Rob echt kon doorbreken. Toen Rob over de a-lijn kon binnendringen met zijn Toren was het einde voor zijn tegenstander in zicht. Na Pg5+ op zet 34 gaf zijn tegenstander op. Enkel het slaan van het Paard tegen ruil van de Dame was nog mogelijk, maar ook dan had Rob enkel de partij nog hoeven uit te spelen. Kortom, wederom een mooie partij om te zien. Voorsprong 4½ – ½.

In het begon van de partij van Iris oefende haar tegenstander veel druk uit op de stelling van iris. Na 11 zetten waren er al een Paard, Loper en 2 pionnen van het bord geslagen. Na de korte rokade van Iris kwam Iris wat beter in het spel. De tegenstander van Iris bleef de druk opvoeren en had met Ld5 een zeer sterk veld. Iris ruilde dan ook graag haar Loper af tegen de Loper van zijn tegenstander op zet 28. Pxe6 op zet 29 was voor haar tegenstander het begin van zijn einde. Met de mooie aftrekschaak Pe5+ op zet 33 won Iris de Dame van haar tegenstander en hij gaf dan ook op. Een mooi gespeeld einde. Voorsprong 5½ – ½.

De partij van Ben liet aan beide kanten mogelijkheden zien. Ben wist op zet 22 een voorsprongetje te halen met een pion winst. Ben leek positioneel beter te staan maar na zet 29 cxd6 kwam de tegenstander van Ben wellicht beter staan. De druk op Pf5 van Ben was ook groot en wegspringen van het Paard was geen mogelijkheid. Toren h8+ op zet 35 was de ontsnapping voor de tegenstander van Ben. Op zet 36 gaf Ben na Th7+ op. Erg jammer want de tegenstander van Ben had zijn 40 zetten in de eerste 2 uur nog niet volbracht en met 6 seconden op de klok was dit waarschijnlijk niet meer haalbaar en had Ben op tijd de partij kunnen winnen. Dus de volgende keer de Koning niet te snel omleggen. Voorsprong 5½ – 1½.

De partij van Raf kwam al snel in een stroomversnelling terecht. Na 17 zetten stond Raf een Paard tegen een pion voor. De matdreiging kon goed worden voorkomen door Rob. Doordat de loper van Rob wat passief stond op veld d7 en de tegenstander sterke pionnen op de f-g-h-lijn had staan kon Raf niet gemakkelijk de partij naar zijn hand zetten. Na De5+ was het helaas einde oefening voor Raf. Erg balen voor Raf. Einduitslag 5½ – 2½.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.