STB-ers maken indruk op EU kampioenschap

Daniel, Daria en Igor maken indruk op het European Union Youth Chess Championship

In Tsjechië was er zondagavond 14 augustus feest bij de STB-ers. Daniel, Daria en Igor sloten het 14e jeugdkampioenschap van de Europese Unie af met zilver in de U12 en brons in de U14 Girls. Ook Igor’s 8e plaats in de U10 mag best gezien worden. Dat alles onder de leiding van Belgisch delegatieleider Arben Dardha.

Daniel stond onder hoge elo-druk. En met vaak fel underrate jeugd uit vooral Oost-Europese landen was de prestatiedruk op hem groot. De druk leek hem niet te deren. Met vaak verrassend spel stal hij partij na partij de show. Menig tegenstander ging strak van de zenuwen rechtover hem zitten. En verliet op het einde ontgoocheld de zaal. Om wat druk van de ketel te halen organiseerde de toernooileiding ergens halfweg een blitz. Daria en Igor kozen ervoor zich voor te bereiden op de ronde van de dag erna. Maar Daniel deed dapper mee. En kijk: onze Daniel speelde zich meteen naar de top: 1e jeugdspeler van de blitz van het jeugdkampioenschap van de Europese Unie! Waarna Daria en Igor zich afvroegen waarom ze dan 4 uur aan hun bord zouden zitten, als je in 5 minuten blijkbaar ook kan winnen.

Daria had bij de meisjes U14 kansloos moeten zijn, als jongere in de groep en met haar elo van 1778F ver beneden de Poolse elo-favoriete met haar 2009F. Haar toernooi startte moeilijk, maar vanaf de 5e ronde kwam ze los en vlogen de stukken van het bord. Soms zo snel dat de transmissie van de live partijen Daria amper kon bijhouden. Indrukwekkende combinaties, waaronder een partij met een gedurfd torenoffer gevolgd door een loperoffer in de volgende zet werden door de organisatie opgemerkt. Het leverde haar vanwege de toernooileiding een publiek applaus en een reep Tsjechische chocolade op, die prompt door Daniel en Igor werd opgegeten.

Igor eindigde in de U10 op de 8e plaats net zoals zus Daria 5/9. Hij speelde lange partijen, zelfs zo lange dat we kapot van de zenuwen ons afvroegen of hij niet door zijn vlag zou gaan. Hij bedacht scherpe combinaties en viel onophoudelijk aan. In de laatste ronde stuurde hij de Poolse kandidate voor goud naar af met een paard- en loperoffer, een verwarde Poolse delegatieleider achterlatende.

Alle drie spelers en de delegatieleider zijn sterk afgevallen. Door de zware druk, maar ook door de vegetarische kost van de Tsjechische gastheer. Enkel de vegetarische variant van wat hier voor eten doorgaat bleek nog enigszins met de ogen toe inslikbaar. Wat een schaker niet allemaal lijden kan.

Igor Daria en Daniel

One thought on “STB-ers maken indruk op EU kampioenschap

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.