Wisselend succes bij JCC

Afgelopen zaterdag was alweer de tweede speeldag van de Jeugdclubcompetitie in Den Bosch.
De Meesterklasse A en C speelden hun 3e en 4e ronde en zijn nu halverwege de competitie. Terwijl de Meesterklasse D met de speelronden 4, 5 en 6 al richting eindstreep gaat.
Het werd een spannende dag waar vreugde en verdriet weer dicht bij elkaar lagen…

Meesterklasse A
Het A1 team begon overtuigend met 3-1 winst tegen Sliedrecht. Alleen Jasper vergaloppeerde zich in de opening. Met een dubbel torenoffer kon hij het nog wel heel spannend maken, maar het was niet genoeg. Gelukkig waren z’n teamgenoten iets scherper en wonnen wel.
De middagpartij volgde de grote clash met ratingfavoriet Oud Zuylen Utrecht. Erwin deed iets niet helemaal goed en verloor. Jasper revancheerde zich met een knappe overwinning op Joris Kokje. Met de 1-1 tussenstand maakten Max en Alik het vervolgens heel spannend. De uitslag was moeilijk te voorspellen. De beslissing zou pas in de allerlaatste seconden vallen. Alik speelde remise. En Max had ook remise in handen (eeuwig schaak) maar hij ging door voor de volle winst en… verloor. Een onfortuinlijke 1,5-2,5 nederlaag dus.
Voor de titel lijkt het team nu uitgeschakeld. Maar een podiumplek zit er zeker nog wel in.

Het A2 team leek op weg naar een nuttige zege tegen De Schaakmaat A2 (Apeldoorn). Thijs had weliswaar snel verloren, maar Siem bracht een remise op het scorebord. In de wetenschap dat Chris en Fleur op winst stonden. Maar helaas… ze gingen allebei in de fout en het team verloor dus alsnog.
Die klap kwam het team niet meer te boven in de middagpartij tegen Moira-Domtoren (Utrecht). Thijs won nu wel en Siem tikte opnieuw een halfje binnen. Maar daar bleef het bij. Een nipte nederlaag dus.
Het team verkeert nu serieus in de gevarenzone. Er is dit jaar slechts één degradatieplaats Er zal een tandje bij moeten worden geschakeld om die ene plaats te ontlopen.

Meesterklasse C
Het C1 team was zwaar gehavend. Om uiteenlopende redenen konden liefst 3 basisspelers niet aanwezig zijn. Dus het was bang afwachten of de schade deze dag beperkt zou blijven in de race om de ereplaatsen. Gelukkig konden we Sterre nieuw toevoegen aan onze selectie. En waren Ilja en Kevin (ook al nieuw) bereid om in te vallen.
De ochtendpartij bracht een solide 3-1 winst tegen Botwinnik (Zoetermeer). Kevin speelde een spannende partij maar kwam net tekort. De anderen wonnen regelmatig.
In de vierde ronde was het Groningse Staunton de opponent. Op papier gelijkwaardig en ook in de praktijk bleek het een gelijkopgaande strijd. Matthias boekte aan bord 1 een knappe overwinning tegen Jonas Hilwerda. En Ilja won ook zijn tweede partij van de dag. Het was voldoende voor een verdienstelijk gelijkspel. Zo blijft het team nog volop meedoen in de top van het klassement.

Meesterklasse D
Het D1 team speelde vandaag weer met de vaste opstelling, inclusief de jarige Daniel.
Dat was fijn, want er stond de vierde ronde direct al een belangrijke ontmoeting tegen koploper Almere op het programma. Igor dacht een winnende combinatie te hebben. Hij overzag een tussenzetje en verloor. Daniel, Constantijn en Joppe speelden een sterke partij en konden een belangrijke 3-1 winst veilig stellen.
De vijfde ronde werd het team gekoppeld aan Klim-Op. Een altijd lastige tegenstander. Dat bleek ook nu weer. Constantijn en Joppe gingen onderuit. Gelukkig kon Igor de aansluitingstreffer maken. En leek Daniel op weg naar de gelijkmaker. Maar Daniel speelde het niet helemaal optimaal en tegenstander Lucas Nguyen verdedigde zich taai naar een remise. Een nipte nederlaag voor het team.
Om de titelkansen in stand te houden moest de laatste wedstrijd van de dag gewonnen worden. Het werd een spannend duel tegen het sterke VAS uit Amsterdam. Daniel en Constantijn zetten met fraaie overwinningen het team op een 2-1 voorsprong. Het was aan Joppe om de winst voor het team veilig te stellen. Joppe hield zijn hoofd koel en greep op het juiste moment zijn kans: 3-1 winst voor de ploeg.
Hierdoor heeft het team alles nog in eigen hand. De laatste speeldag zal de beslissing brengen. Dan staat o.a. het duel met medekoploper De Toren Arnhem op het programma.

Het D1 team met de jarige Daniel
Het D1 team met de jarige Daniel

Het D2 team kreeg met Klim-Op een (te) zware indeling. Er werd dapper gestreden, maar het leverde geen punten op. Tegen Moira-Domtoren was het veel spannender. Debutant Elias vergat zijn sterke invalbeurt te belonen met een punt. In gewonnen stelling verloor hij even zijn concentratie en stond pardoes mat. Simon verloor ook. De dames scoorden wél. Juliette een zwaarbevochten remise aan bord 1 en Wendy een knappe overwinning aan bord 2.
Tegen Minerva (Hengelo) werd deze speeldag gelukkig positief afgesloten. Simon had zijn dag niet, maar Wendy en Elias wonnen wel. Juliette maakte ergens in het middenspel een fout en stond verloren. Ze toonde karakter en bleef vechten. In het eindspel kreeg ze loon naar werken. Haar remise leverde het team 2 verdiende matchpunten op.

Aanvullende informatie
Op de KNSB site is een kort verslag verschenen over deze speeldag. Het staat hier.
Alle uitslagen en standen zijn hier te vinden. De nieuwe paringen voor de volgende speeldag zullen hier ook binnenkort verschijnen.

De volgende speeldag is op zaterdag 12 november. Dan komen alleen de Meesterklasse A en C in actie.
Op zaterdag 10 december is dan de slotdag voor alle categorieën met aansluitend de prijsuitreiking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.