Zinderende slotdag JCC

De laatste speeldag van de jeugdclubcompetitie stond voor STB bol van de spanning. Tot het allerlaatste moment. Winst en verlies lagen zelden zo dicht bij elkaar…

STB A1 net buiten het podium
Ons vlaggenschip A1 had bij aanvang van de slotdag nog kansen op het podium. Er moest dan wel gewonnen worden. En de resultaten van de concurrentie moesten dan ook nog een beetje gunstig uitvallen.
Welnu, de ploeg van Stefan, Max, Joris, Sourav en Siem deed wat het zelf moest doen. Het liet twee degelijke overwinningen noteren tegen Sliedrecht (3,5-1,5) en Klim Op (2,5-1,5).
Toen was het lang wachten op de “andere” resultaten. Tot de allerlaatste partij zat brons er nog in. Maar het zat niet mee, waardoor het team bleef steken op een ondankbare 4e plaats. Slechts een half bordpuntje achter de nummer 3. En ook slechts 1 matchpunt achter de kampioen. Met een beetje meer geluk op de cruciale momenten had er echt wel meer ingezeten.
Hoogtepunt was natuurlijk de overwinning uit de 3e ronde op de uiteindelijke kampioen Utrecht.

STB A1

STB A2 stuntend naar 7e plaats
Intussen was A2 verwikkeld in een enorm spannend gevecht tegen degradatie.
Het indelingsprogramma was ons deze competitie absoluut niet gunstig gezind. In de laatste vier ronden kreeg het team liefst 3 keer (!) een upfloat. Dat wil zeggen dat ze telkens werden ingedeeld tegen een team dat in een hogere puntengroep was geklasseerd. Iets wat volgens de reglementen eigenlijk niet zou moeten kunnen.
De eerste wedstrijd kwamen we hierdoor uit tegen het op papier veel sterkere De Toren/Arnhem.
Daniel en Sam kwamen niet tot scoren, hoewel eerstgenoemde pas in het verre eindspel verloor van Thomas Beerdsen. Maar Erwin en Alexander zorgden samen toch voor een stuntje door allebei te winnen van hoger geklasseerde tegenstanders. Een kostbaar matchpunt erbij!

Bij het ingaan van de slotronde kwamen nog 9 van de 16 teams in aanmerking voor een degradatieplaats. De frustratie was dan ook groot toen we weer een upfloat kregen en tegen het sterke Charlois/Europoort moesten. Maar die frustratie werd omgezet in wilskracht.
Er mocht absoluut niet worden verloren, want dan zou het doek vallen voor A2. Nadat Erwin verloor liet Sam een nuttig halfje noteren. Er gloorde hoop op een gelijkspel. Daniel hield zijn partij (tegen Robin Lecomte) lange tijd keurig in evenwicht. En Christiaan was intussen bezig aan een fraaie aanvalspartij (tegen Angelique Osinga). Chris maakte het af met een goede offercombinatie. En Daniel kreeg zelfs de kans om een onverantwoorde winstpoging van zijn tegenstander af te straffen: 2,5-1,5 winst voor de ploeg. En uiteindelijk zelfs een knappe 7e plaats in de eindstand. Een groot compliment voor deze ploeg!

STB A2

STB C1 zilver met gouden randje
In de meesterklasse C was de strijd bovenin ook al reuze spannend. We stonden immers samen met De Schaakmaat (Apeldoorn) exact gelijk in match- en bordpunten. Wie de minste bordpunten zou morsen op deze laatste speeldag zou kampioen worden.
De schrik zat er snel in toen Sjoerd in de eerste partij pardoes een vol stuk weggaf. Kortsluiting op een zeer ongelukkig moment. Gelukkig hielden Jasper, Thijs en Charlie het hoofd koel. Waardoor het toch al snel 3-0 stond.
Bij de concurrent hadden ze de blunder van Sjoerd uiteraard ook opgemerkt. Zij kwamen ook op een 3-0 voorsprong en adviseerden toen hun laatste speler om (in gewonnen stelling) remise aan te bieden. Om zo een half bordpuntje voorsprong te nemen indien Sjoerd (die op dat moment nog steeds materiaal achter stond) inderdaad zou verliezen.
Maar Sjoerd was intussen bezig aan een sterke partij en wist uit het niets zoveel dreigingen te creëren, dat er een tijdnoodduel ontstond dat nog alle kanten op kon. Met nog luttele seconden op de klok (voor beide spelers) kon Sjoerd remise afdwingen door herhaling van zetten. Dat zou de kansen op het kampioenschap nog in leven hebben gehouden. Maar Sjoerd dacht inmiddels zelfs beter te staan en ging voor het volle punt. Wellicht niet een verstandige keuze, maar wel dapper. Er volgde even later een anticlimax toen hij een paardenvork overzag en zijn dame verloren ging.

De middagpartij werd daardoor een formaliteit. Beide ploegen hadden immers de sterkere tegenstanders al gehad. De verwachting was dat er tweemaal een duidelijke 4-0 op het bord zou komen. Dat kwam inderdaad zo uit. Waardoor ons C team dus uiteindelijk een half bordpuntje tekort kwam voor een gedeelde eerste plaats. Zuur. Maar zilver is natuurlijk ook een prachtige prestatie!

STB C1

STB D1 freewheelend naar 6e plek
Het D team kon dit jaar lekker vrijuit spelen. We hadden veel spelers tot onze beschikking. En de doelstelling was voor deze relatief jonge selectie vooral om speelervaring op te doen.
Het team draaide de hele competitie goed mee in de subtop.
De slotdag begon goed met een klinkende 3,5-0,5 overwinning op Landau. Joppe hield het aan bord 1 keurig op remise, terwijl Constantijn, Ramin en Laurens voor de volle punten zorgden. Voor Ramin een fraai debuut.
Gevolg was dat we in de volgende ronde tegen de ratingfavoriet Moira Domtoren moesten. Die bleken een maatje te groot: 1-3 verlies. Lichtpuntje was Igor die zijn debuut opluisterde met een klinkende overwinning.

Dus verheugden we ons de laatste ronde dan weer op een haalbare tegenstander. Maar we kwamen bedrogen uit, want we moesten aan tafel 1 tegen het Amsterdamse VAS, de nummer 1 in de tussenstand! Op papier een kansloze wedstrijd, maar in de praktijk werd het toch een zeer spannende strijd. Zeker toen Laurens voor een verrassing zorgde met een overwinning op het tweede bord. Igor pakte een halfje. Louise speelde een lange partij en was als allerlaatste nog bezig. En het resultaat van haar partij zou beslissen over het kampioenschap. De speler van VAS moest winnen, dan waren zij kampioen. Maar bij remise zou het Groningse Paardensprong er alsnog met de titel vandoor gaan.
Al het publiek had zich rond dit laatste bord verzameld. De spanning was te snijden. Maar Louise hield in iets mindere stelling knap stand: remise! En daarmee een prachtige 2-2 voor de ploeg.
Paardensprong dus kampioen. En ons D team eindigde op een eervolle 6e plaats!

STB D1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.